Astronomins dag och natt sker i år den 24 september, alltså redan nu på lördag. SAAF kommer finnas på plats på Google Meet och på Tekniska museet i Stockholm. Var med där eller på våra digitala möten!

Tekniska museet, Stockholm, 12.00-12.30
Fredrik Silow berättar om SAAF och amatörastronomi under titeln “Vad gör en amatörastronom?”

Tekniska museet, Stockholm, 15.00-15.20
Johan Warell berättar under titeln “ESO firar 60 år”.
Sedan 1962 har Europeiska sydobservatoriet studerat universum från Chile med världens bästa teleskop. Med bilder och filmer från ESO får du lära dig mer om teleskopen och de mest spännande upptäckterna, som exoplaneter, unga planetsystem och svarta hål.

Tekniska museet, Stockholm, hela dagen
Tipspromenad med fina priser från SAAF och ESO.

Teleskopväljarkafé, 19.00—20.30:
meet.google.com/kev-djng-enc
Så väljer du ditt första teleskop. Ett webbinarium där du får träffa amatörastronomer med lång erfarenhet av olika teleskop. Vi går igenom vad som är viktigast att tänka på och pratar om vanliga fallgropar. Välkommen! (Kontaktperson Christian Bergqvist, christian.bergquist@maia.saaf.se)

Visning av SAAF:s nya fjärrteleskop i Spanien, 21.00—23.00:
meet.google.com/ksu-rowd-fre
Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) firar sitt 40 årsjubileum med en demonstration av fjärrteleskopet i Spanien – Margareta Westlundteleskopet. Vid klart väder observerar vi, och du har då möjlighet att välja ett objekt att fotografera. Vid mulet visar vi teleskopet, mjukvaran som kontrollerar allt och fina bilder som har tagits. (Kontaktperson Fredrik Silow, fredrik.silow@maia.saaf.se)


Det fullständiga programmet för ADON finns här.

Hjärtligt välkomna att träffa oss digitalt eller i verkligheten!