Amatörastronomiska priset

Det Amatörastronomiska priset delas normalt ut årligen till en person eller en organisation som har arbetat för att inspirera, utveckla eller stärka svensk amatörastronomi. Den nominerade ska ha arbetat ideellt och varit verksam i Sverige. Priset kan uppmärksamma ett enskilt projekt eller en långvarig verksamhet. Det Amatörastronomiska priset delades ut för första gången 2010 på 20-årsjubilerande stjärnträffen Värmland Star Party.

Jörgen Tannerstedt med det Amatörastronomiska priset för år 2022.
Foto: Christoffer Svenske.

2022 års pristagare: Jörgen Tannerstedt

Jörgen Tannerstedt tilldelades det tionde Amatörastronomiska priset under SAAF:s jubileumsträff på Öland 24 augusti 2022. Jörgen fick priset med motiveringen:

”Som en av pionjärerna inom svensk astrolandskapsfotografering har Jörgen Tannerstedt genom ett långvarigt och idogt arbete med enbart kamera och stativ gestaltat och spridit sin vackra berättelse om mänsklighetens plats i ett universum som är tillgängligt för alla.”

Priset delades ut av SAAF:s ordförande Fredrik Silow.

Tre långvariga styrelsemedlemmar i UAA med det Amatörastronomiska priset för år 2019. Från vänster Patrik Sundfors, Lars Hermansson (ordf.)  och Mauritz Andersson. Foto: Daniel Söderström.

2019 års pristagare: Uppsala AmatörAstronomer

Uppsala AmatörAstronomer tilldelades det Amatörastronomiska priset 2019 under SAAF:s sektionsträff i Uppsala. Föreningen fick priset

“för sin omfattande och långvariga astronomiska verksamhet, med allmänna visningar, aluminisering av speglar, utveckling av Sandvretens observatorium och vetenskapligt värdefulla observationer.”

Priset delades ut av SAAF:s ordförande Johan Warell.

Peter Rosén med det Amatörastronomiska priset för år 2017. Foto: Anna Eckerström

2017 års pristagare: Peter Rosén

Mottagaren av det åttonde Amatörastronomiska priset meddelades den 25 augusti 2016 av SAAF:s sekreterare Anders Wettergren på “Träff under stjärnorna” vid Bifrostobservatoriet i Mariestad. Peter Rosén får priset “för sina unika och uppmärksammade animationer av molndynamiken på Jupiter, baserade på bilder tagna av planetfotografer i Sverige och utomlands”.

Peter är välkänd för sina uppmärksammade filmer som visar tidsutvecklingen av molnformationerna på jätteplaneten, produktioner som har involverat många av världens främsta planetfotografer och som krävt tusentals timmar framför datorn och en uppsjö av knep och tricks för att få naturtrogna resultat.

Ulf Jonsson med det Amatörastronomiska priset för år 2016. Foto: Göran Strand.

2016 års pristagare: Ulf Jonsson

Mottagaren av det sjunde Amatörastronomiska priset meddelades den 3 september 2016 under “Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad. Ulf Jonsson tilldelades därefter priset personligen av Anders Wettergren på Norrland Star Party i Hammarstand 8 oktober. Ulf får priset för “sina lovvärda insatser att stärka amatörastronomin i norra Sverige genom nätverket Norra Sveriges AmatörAstronomer och Norrland Star Party”.

Joel von Knorring (t.v.) har precis tagit emot Amatörastronomiska priset för år 2015 av SAAF:s ordförande Johan Warell. Foto: Bengt Rutersten.

2015 års pristagare: Joel von Knorring

Det sjätte Amatörastronomiska priset delades ut den 12 september 2015 under “Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad. Mottagare var Joel von Knorring, som fick priset för “att genom sin livslånga gärning som spegelslipare ha fört oförglömliga vyer av stjärnhimlen till amatörastronomer i Sverige och utomlands”.

Joel har slipat över 200 Newtonspeglar upp till 76 cm apertur som har glatt tusentals amatörastronomer under minst trettio års tid.

MAK:s ordförande Sören Persson (t.v.) tar emot Amatörastronomiska priset för år 2014 av SAAF:s ordförande Johan Warell. Foto: Göran Strand.

2014 års pristagare: Mariestads Asronomiska Klubb

Det femte Amatörastronomiska priset utdelades den 30 augusti 2014 under “Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad. Mottagare detta år är Mariestads Astronomiska Klubb, som får priset för “Träff under stjärnorna, en klassisk amatörastronomisk träff, och entusiasmerandet av astronomin lokalt och nationellt genom omfångsrik verksamhet vid Bifrostobservatoriet”.

Hans Bengtsson (t.v.) med Amatörastronomiska priset för år 2013, mottaget ur SAAF:s vice ordförande Jan Perssons hand. Foto: Johan Kärnfeldt.

2013 års pristagare: Hans Bengtsson

Det fjärde Amatörastronomiska priset offentliggjordes den 9 mars 2013 på Värmland Star Party i Lysvik. Pristagaren är Hans Bengtsson, Göteborg, som får priset för “outsinligt kunskapsspridande till landets amatörastronomer och förmågan att entusiasmera till observationer av variabler och andra objekt på himlen”.

Hans tog emot priset på Variabelsektionens träff på Slottskogsobservatoriet i Göteborg den 13 april.

Anders Wettergren med diplomet för 2012 års Amatörastronomiska pris. Foto: Fredrik Silow.

 

2012 års pristagare: Anders Wettergren

Det tredje Amatörastronomiska priset delades den 25 februari 2012 ut till Anders Wettergren, Norrköping. Han fick priset på Värmland Star Party i Lysvik för “sitt mångåriga och uppskattade arbete med att osjälviskt sprida kunskap om stjärnhimlen genom inspirerande illustrationer och presentationer för såväl amatörastronomer som allmänhet”.

Denna gång utsågs de sex kandidaterna till priset genom en öppen nominering av amatörastronomer runtom i landet. Förstapristagaren och andrapristagarna valdes sedan genom omröstning på SAAF:s webbsida. Vi tackar alla engagerade amatörer som deltagit i nomineringen och omröstningen!

Jörgen Danielsson (tv) efter mottagandet av det Amatörastronomiska priset för år 2011 av SAAF:s ordförande Johan Warell. Foto: Anders Wettergren.

 

2011 års pristagare: Jörgen Danielsson

Jörgen Danielsson tog den 5 mars emot 2011 års upplaga av det Amatörastronomiska priset på Värmland Star Party i Lysvik, “för betydande insatser för svensk amatörastronomi – bland annat observationsträffen Sagittarius på Öland och föreningsverksamheten i sydost”. Årets pristagare har valts bland alla de nomineringar som inkommit till styrelsen.

Jörgen har bland arrangerat stjärnträffen Sagittarius sedan 1992 och innan dess en rad observatonsträffar under sitt ledarskap av SAAF:s Kometsektion. Han är initiativtagare till Grönhögens Astronomiska Förening och har hållit visningar för tusentals besökare på Öland under åren.

Mats Yderstig (tv) fick det Amatörastronomiska priset för år 2010 av SAAF:s vice ordförande Jan Persson. Foto: Anders Wettergren.

 

2010 års pristagare: Mats Yderstig

Premiärutdelningen av SAAF:s Amatörastronomiska pris tillföll Mats Yderstig för sitt ”inspirerande och långvariga arbete med Värmland Star Party, astronomisk fotografering och det nya observatoriet.”

Mats är en av initiativtagarna till Värmland Star Party och uppmärksammas för sitt ideella engagemang i träffen, sin astronomiska fotokonst och sitt nya observatorium. Det senare har byggts med god hjälp av Lars Engström och Joel von Knorring. Det ska inrymma landets största amatörägda teleskop och är redan en inspiration för många.