Bli medlem i SAAF — expandera ditt universum!

I SAAF träffar du likasinnade från alla delar av landet som delar din passion för natthimlen. Vi studerar stjärnhimlen med blotta ögat, teleskop och kameror. En del bygger egna teleskop, slipar speglar och programmerar elektroniklösningar. Vi träffas på internet och ordnar workshops och stjärnträffar runtom i landet för att dela våra observationer, bilder och resultaten av våra astronomiska mätningar. Välkommen som medlem när som helst under året!

Två olika medlemskap

Vi erbjuder två möjligheter att vara medlem. Med ett digitalt medlemskap kan du läsa Telesopium och våra andra publikationer genom digital access till vår hemsida. Det traditionella medlemskapet ger dig samma digitala access men också fyra tryckta nummer tidskriften hem i brevlådan och i samband med nummer fyra i december även SAAF:s astronomiska kalender.

Digitalt medlemskap

1 år för 200:- SEK
(95:- SEK för ungdom under 18 år)

 • 4 digitala nummer per år av vår tidskrift Telescopium
 • Digital tillgång till SAAF:s astronomiska kalender
 • Tillgång till det digitala arkivet med bland annat tidigare utgivna nummer av Telescopium + Natt + samtliga 13 nummer av Fokus + den astronomiska kalendern
 • Möjlighet att vara medlem i våra sektioner och delta i deras verksamheter, digitala möten och webbinarier
 • Tillgång till arkiverade webbinarier
 • Kostnadsfritt inträde till träffar och arrangemang anknutna till SAAF
 • Medlemsrabatt i SAAF-butiken

Traditionellt medlemskap

1 år för 300:- SEK
(195:- SEK för ungdom under 18 år)

 • 4 tryckta nummer per år hem i brevlådan av vår tidskrift Telescopium
 • SAAF:s astronomiska kalender (i samband med Telescopium nr 4 varje år) — en tryckt plansch i ungefär A2-storlek ger såväl överskådlig som detaljerad astronomisk information över årets händelser
 • Tillgång till det digitala arkivet med bland annat tidigare utgivna nummer av Telescopium + Natt + samtliga 13 nummer av Fokus + den astronomiska kalendern
 • Möjlighet att vara medlem i våra sektioner och delta i deras verksamheter, digitala möten och webbinarier
 • Tillgång till arkiverade webbinarier
 • Kostnadsfritt inträde till träffar och arrangemang anknutna till SAAF
 • Medlemsrabatt i SAAF-butiken
 • Ca 14% rabatt* på tidskriften Sky & Telescope. Gäller enbart för tryckt + digital prenumeration såväl hos dem som hos oss.

*)Rabatten kan variera något beroende på dollarkurs och S&T:s prissättningar. Pris med rabatt per januari 2023: $76,75 (ord. pris $88,75) = 13,52%. Vid intresse kontaktas ordforande@maia.saaf.se för att ta del av erbjudandet genom en webblänk, innan köp hos S&T genomförs!

Klicka på ”Bli medlem” nedan för att köpa ett medlemskap, du anger vilken typ av medlemskap du önskar i droplisten längst ner på registreringssidan. Önskar du köpa medlemskap via bank- eller plusgiro går det också bra, information hittar du längre ner här.


Digitalt provex

För dig som inte är medlem i SAAF eller som är medlem och ännu inte har aktiverat ditt användarkonto för att logga in på saaf.se, finns här ovan ett öppet digitalt provexemplar av Telescopium att läsa.

Hur blir jag medlem?

Du blir medlem i Svensk AmatörAstronomisk Förening genom att antingen betala in medlemsavgiften här på webbsidan med Paypal eller kontokort eller via Bankgiro eller Plusgiro.

ONLINE (HÄR OCH NU)

När du betalar online registrerar du dina kontaktuppgifter och om du vill vara med i någon av sektionerna. För den e-postadress du anger skapas automatiskt ett användarkonto för att du ska kunna logga in här på SAAF:s webbsida. Efter inloggning kan du uppdatera dina uppgifter och inställningar själv men också läsa många tidigare utgivna publikationer och se på arkiverade webbinarier.


VIA BANKGIRO ELLER PLUSGIRO:

Det går också bra att betala avgiften på plusgironummer 904 56-5 eller bankgironummer 386-5300. Betalningsmottagare är SAAF. Vid inbetalning behöver du ange din postadress för att få Telescopium och din e-postadress för att kunna få ett användarkonto med tillgång till det digitala material som nämns ovan.

Vid adressbyte, meddela din nya adress till kassören!

Du som betalar via bankgiro eller postgiro får inte automatiskt ett användarkonto på saaf.se. Du kan i efterhand skapa ett användarkonto (och därmed få tillgång till vårt arkiv med publikationer och webbinarier) via sidan ”Bli medlem” och klicka på ”Aktivera konto”. Men tänk på att det kan ta några dagar att bli verifierad, speciellt om du nyligen har betalat in din medlemsavgift.

Obs! Aktiveringsmejl och välkomstmejl från oss kan lätt hamna i skräpposten i din mejlklient — håll utkik där efter mejl från ”wordpress@maia.saaf.se”!

Medlemsavgifter

Traditionellt (se innehåll ovan)

 • Vuxna (över 18 år): 300 kr (1 år)
 • Ungdomar (18 år eller yngre):
  195 kr (1 år)
 • Sektionerna är kostnadsfria.

Digitalt (se innehåll ovan)

 • Vuxna (över 18 år): 200 kr (1 år)
 • Ungdomar (18 år eller yngre):
  95 kr (1 år)
 • Sektionerna är kostnadsfria.

Förmånliga avgifter finns för anslutning av lokalföreningar, för mer information kontakta SAAF:s ordförande.


Sektioner

SAAF:s sektioner är arbetsgrupper som specialiserar sig inom ett visst område av amatörastronomin. Alla SAAF-medlemmar är välkomna till sektionerna.

Du blir medlem i en sektion när du betalar medlemsavgiften online via ditt medlemskonto. Om du inte har ett användarkonto kan du skapa ett sådant på sidan ”Bli medlem” (klicka på ”Aktivera konto”) och ange din önskade sektion där.

Sektionsförmåner

Som medlem i SAAF:s sektioner har du möjlighet att låna följande observationshjälpmedel. Ett krav är att du som aktiv observatör bidrar till sektionens verksamhet genom att rapportera in dina observationer för arkivering och analys.

 • Johnson/Bessel V-filter i 1,25″ fattning för fotometriska observationer av variabler eller kometer.
 • Licens för MPO Canopus/PhotoRed, en mjukvara för astrometri och fotometri av (rörliga) objekt (småkroppar) och analys av ljuskurvor inklusive periodbestämning och plottning. En intressant funktion är sökning av nya variabla stjärnor i ett fält.

Hör av dig till ordföranden eller sektionsledarna om du är intresserad av att bidra aktivt till sektionsverksamheten och ta del av dessa sektionsförmåner.