Publikationer för den aktiva amatörastronomen

I SAAF gillar vi att observera, uppleva och berätta om astronomi. Sedan starten 1982 har vi givit ut vår kvartalstidskrift som de första åren gick under namnet Astro. Numera heter tidskriften Telescopium, som varvas med temanumren Fokus. Varje år ger vi också ut en färggrann astronomisk kalender i planschformat.

Natt

I Natt får du veta hur man hittar bland stjärnorna, hur natthimlens utseende varierar under året och vilka astronomiska objekt man kan se för blotta ögat eller med en liten kikare. Den som vill gå vidare får veta hur man väljer teleskop, var man kan köpa sin utrustning, och var man hittar mer information och resurser om astronomi i Sverige.

Telescopium

Artiklarna i Telescopium är skrivna av amatörastronomer, för amatörastronomer och om amatörastronomer. Vi varvar personreportage med observationsrapporter, objektguider, teleskopbygge, astrofotografering och mycket mer.

Telescopium är hela Sveriges amatörastronomiska tidskrift. Vi tar sikte på ditt favoritintresse!

Fokus

I Telescopiums temanummer Fokus får du lära dig astronomi från grunden. Dessa guider till praktisk amatörastronomi fokuserar på specifika ämnesområden berättade av en erfaren och namnkunnig amatörastronom.

Bland temanumren hittar du allt från observationshandledningar och utrustningstips för nybörjaren, till mer avancerade introduktioner för den som kommit längre och vill pröva något nytt. Fokus utkommer en eller ett par gånger per år.

Astronomisk kalender

Tillsammans med årets sista Telescopiumnummer trycker vi den färggranna årskalendern i planschformat. På denna denna timglasformade astronomiska almanacka kan du för varje natt under året läsa av himlakropparnas upp- och nedgångar, månens och de inre planeternas faser, synligheten, meteorsvärmar, asteroider, kometer och mycket mer.

Alla medlemmar får SAAF:s Astronomiska kalender utan extra kostnad!