Stjärnhimlen under sensommaren

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi den så kallade Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten.

I öster ser man höststjärnbilderna med Pegasuskvadraten i spetsen och de ersätter Sommartriangeln i meridianen senare under natten. Det sker allt tidigare och framåt september ligger Pegasus i meridianen (i söder) vid midnatt.

Vildandshopen

Messier 11 ligger i stjärnbilden Örnens stjärt. Det är en ljus stjärnhop som kan ses i fältkikare. I mindre teleskop ser man en stor mängd svaga stjärnor med en enda ljusare stjärna mitt i. Populärnamnet kommer från att man har sett stjärnorna bilda en V-form, vilket liknats vid en grupp flygande vildänder. 

Herkuleshopen

Herkuleshopen (Messier 13) räknas till himlens allra finaste klotformiga stjärnhopar, ljus nog att kunna ses med kikare. Dessa objekt är täta stjärnsamlingar bestående av hundratusentals stjärnor. Herkuleshopen är inte så tät i mitten och kan redan med medelstora teleskop lösas upp över hela ytan. Helt fantastisk i stora teleskop!

Vega

Vega i Lyran är sommarhimlens briljant, vit som Sirius eller möjligen lite blåaktig. Vega hör till de mer närbelägna stjärnorna och är i verkligheten cirka 50 gånger ljusare än solen.

Epsilon Lyrae

Epsilon i Lyran kallas ”dubbeldubbletten” och gör skäl för sitt namn. I en kikare ser man utan problem ett fint stjärnpar nära Vega. Tar man till teleskopet med större förstoring finner man att de två stjärnorna i sin tur är dubbla. Alla fyra stjärnorna visar sig vara vita och lika ljusa.

Deneb

Deneb i Svanens stjärt ser inte märkvärdig ut men det är en så kallad superjättestjärna av det största slaget. Det är utan vidare en av de ljusstarkaste stjärnorna i vår vintergata, antagligen värdig minst 100 000 solar. Att Deneb inte är ljusare för oss än så här beror på att den är mycket avlägsen.

Nordamerikanebulosan

Nordamerikanebulosan är ett lite ljusare parti av vintergatan uppe vid Deneb. Namnet kommer sig av att formen liknar nämnda kontinent. För att kunna skymta den för blotta ögat behövs en mörk landsortshimmel. Delar av nebulosan framträder något lättare i teleskop.

Albireo

Albireo, dubbelstjärnan i Svanen, är en favorit bland amatörastronomer. Dubbelstjärnor visar ofta upp färgkontraster men få är nog mer slående än Albireo. Kikaren räcker inte till men den är perfekt för mindre teleskop och mindre förstoring. Är den inte gul och blå som svenska flaggan?  

Klädhängaren

Klädhängaren (Collinder 399) är en grupp stjärnor som fått sitt namn efter att den liknar just en klädhängare eller galge. Stjärnorna bildar en linje och en krok. Klädhängaren kan lätt hittas med en kikare och mindre teleskop vid stjärnbilden Pilen.

Hantelnebulosan

Messier 27 är en ljus nebulosa som har fått sitt namn efter sitt utseende. Den har två lober som en hantel. Det är de glödande resterna av en döende stjärna som kastat av sig sin atmosfär. En borttynande vit dvärgstjärna finns ännu kvar i mitten.