De nominerade är utsedda i SAAF:s jubileumsastrofototävling!

I samband med vårt 40-årsjubileum arrangerade vi en astrofototävling under hela 2022. Lite drygt 60 fantastiskt fina bidrag kom in och här ser vi de 10 som är nominerade till priserna i huvudkategorin. I juniorkategorin utses inga nominerade — juniorpristagaren utses samtidigt som övriga pristagare under prisutdelningen.

De nominerade är:

Andreas Holmström, ”Hemma i Vintergatan”

Bengt Ask, ”Vintergatan i nytt ljus”

Daniel Estenberg, ”Månen — delad glädje”

Daniel Renner, ”Kometen från istiden”

Daniel Sundström, ”M3 — juvelen”

Filip Gloria, ”Hantelnebulosan — en tidsspegel”

Martina Norlén, ”Norrskensslöjan”

Olle Bjernulf, ”Karlavagnen — vägledaren”

Ronnie Svensson, ”Plejadernas framträdande”

Stefan Nilsson, ”Irisnebulosan — hoppets budbärare”

Klicka här för att ta en närmare titt på bilderna och fotografernas beskrivningar i astrofototävlingens eget bildgalleri.

.

Astrofototävling 40

Jubileumstävlingen var öppen för alla i vårt avlånga land. Liten som stor, nykomling som erfaren. Eftersom vi firade 40 år utgick tävlingen från 40 objekt och fenomen att välja mellan — SAAF-listan. Denna observationslista på 40 objekt skapades med hjälp av förslag från våra medlemmar som en första aktivitet under jubileumsåret. SAAF-listan är främst utformad som observationsutmaning och inspiration för nybörjare, föreningsverksamhet och skolor. Målet med astrofototävlingen var att aktivera så många som möjligt under jubileumsåret och synliggöra dessa 40 noggrant utvalda objekt och fenomen som är tillgängliga från svenska breddgrader. Klicka här för att läsa mer på tävlingssidan.

Prisutdelning

1:a, 2:a och 3:e-pristagare utses på Astro Swedens Grand Opening i Skara lördag 15 april klockan 14.00. Då och där utses också vinnaren i juniorkategorin (ej representerad här än).

Livesändning

Vi förstår att det är klurigt för de flesta att åka till Skara. Vi kommer därför att sända prisutdelningen live via vår Google Meet-kanal kl 14.00, på lördag 15 april.

Möteslänk: meet.google.com/tci-fqky-dgo

OBS! Mötet spelas in för arkiverings- och marknadsföringssyfte. Så stäng av era kameror och mikrofoner om ni inte vill synas och höras.

Utställning

Förutom den digitala utställningen här på Nattmolnet kommer SAAF att anordna en kringvandrande fysisk fotoutställning av de 10 bästa bidragen i huvudkategorin samt vinnaren av juniorkategorin. Utställningen kommer initialt att finnas i Astro Swedens nya stora butik i Skara fr.o.m. 15 april 2022 och sedan gå på turné till exempelvis bibliotek och olika stjärnträffar under 2023.

Jury

Christian Bergquist, tävlingsansvarig tillika juryns ordförande. Anders Wettergren, meteorolog på SMHI. Erfaren djuprymdsobservatör och visuell gestaltare av astronomiska observationer. Victoria Rennerståhl, naturfotograf och Instagramprofil som lever på att fånga ögonblick under den jämtländska himlen. Peter Rosén, pensionerad yrkesfotograf. Astrofotograferar med inriktning på solen och planeterna. Jörgen Tannerstedt, lärare kemi och naturvetenskap. Naturfotograf med inriktning på landskap under stjärnhimlen.

.

Kontaktpersoner

Presskontakt:
Fredrik Silow, nås även på telefon 0762-615162.

Tävlingskoordinator:
Claes Martinsson, för information om regler eller om du är intresserad av att ställa ut den kringvandrande astrofotoutställningen.

Tävlingsansvarig:
Christian Bergquist, för specifika frågor gällande bidragen och tävlingen.

.

Det var allt för nu, vi återkommer med uppdatering av pristagarna senare.

Hoppas vi ses den 15 april, digitalt eller fysiskt!