Astrofotosektionen

Sektionen är till för dig som har foto som hobby och är intresserad av astronomi. Vi välkomnar allt från nybörjare till mer avancerade astrofotografer.

Verksamhet

Sektionens syfte är att sprida erfarenheter om astrofotografering. Sektionens verksamhet är till för alla som på något sätt är intresserade av astrofotografering, som känner att de vill utvecklas, få tips samt lära dig mer om utrustning, teknik och inte minst om bildbehandling av astrofoton.

Vi håller månadsvis virtuella träffar där medlemmar bidrar med föredrag och diskussioner. Kvartalsvis kommer vi ha mer djupgående föreläsningar inom olika områden (se nedan).

I framtiden planeras också astrofotoaktiviteter i samband med stjärnträffar runt om i Sverige.

Nästa möte

SAAF Astrofotokafé med astrofotografen Wim van Berlo som gäst, 14 mars kl.20.00 – 21.30

 

Vi har haft ett uppehåll med kaféer ett tag nu och kommer bjuda på två stycken under våren till att börja med. Wim van Berlo är vår första gäst och kommer att berätta om sina upplevelser och erfarenheter med sitt eget fjärrstyrda observatorium norr om Stockholm. Som vanligt har vi en frågestund i slutet där ingen fråga är för liten.

Anmälan sker till:
claes.martinsson[at]saaf.se

Då erhåller du en möteslänk till Google Meet senast samma dag som webbinariet. (Ni som varit med på våra tidigare möten får automatiskt möteslänk.) Även om man inte är SAAF medlem så bjuder vi på första tillfället. Kommande tillfällen blir enbart för medlemmar i SAAF:s atrofotosektion.

Välkomna!

Tidigare astrofotokaféer

De understrukna webbinarierna av nedanstående astrofotokaféer är öppna länkar för alla, medan de övriga enbart kan ses av SAAF-medlemmar genom Arkivet under Publikationer i menyn efter inloggning.

  • Astrofotokafé: Nybörjarkväll, Astrofotosektionen, 2022-03-23
  • Astrofotokafé: Jokkmokks fantastiska himmel och fotografering i tufft vinterklimat, Astrofotosektionen, 2022-02-08
  • Astrofotokafé: Fjärrstyrning, automation och datorer, Astrofotosektionen, 2021-10-12
  • Astrofotokafé: Astrofoto från förorten med Anders Nilsson, Astrofotosektionen, 2021-05-04
  • Astrofotokafé: Astro Pixel Processor föredrag, Astrofotosektionen, 2021-03-25
  • Lär dig astrofoto med Swedish Deep Sky Telescope. Fjärrteleskopsektionen, Christian Bergqvist och Claes Martinsson, ADON 2020-09-26

Ledning

Sektionsledare
Christian Bergquist

Bor i Stockholm och har alltid varit intresserad av naturvetenskap. Är aktiv astrofotograf sedan ett antal år tillbaka. Fotograferar mest djuprymdsobjekt och är intresserad av bildbehandling.

Biträdande sektionsledare
Claes Martinsson

Kalmarit som har varit intresserad av astronomi sedan barnsben och började astrofota på riktigt då jag köpte min första stillbildskamera. Är främst intresserad av tekniken bakom astrofotografering samt vackra astrofotografier.

Christian Bergquist
Styrelseledamot
Ledare för Astrofotosektionen
Eriksbergsvägen13A, 19141 Sollentuna
astrofoto[a]saaf.se
christian.bergquist[a]saaf.se