Stjärnhimlen under hösten

Under hösten och tidiga vintern dröjer fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan går den ner under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Rakt ovanför i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Men vi kan även se vinterstjärnbilderna gå upp vid östra horisonten. Orion går upp allt tidigare på kvällen sent under hösten och mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt.

Messier 15

Messier 15 är en klotformig stjärnhop i Pegasus, en boll bestående av hundratusentals stjärnor. Det är en av de ljusare i sin klass, lätt för kikaren, men som med alla sådana hopar måste man åtminstone ha ett mindre teleskop för att börja kunna lösa upp några av dess stjärnor.

Andromedagalaxen

Andromedagalaxen (Messier 31) är det välkända namnet på det mest avlägsna objektet man lätt kan se för blotta ögat. Det är en galax lik vår egen men i större format. När dess ljus nu når våra ögon har det varit på väg till oss i 2,5 miljoner år.

Algol

Algol är en variabel stjärna, det vill säga dess ljusstyrka varierar. Det finns flera skäl till ljusförändringar men i Algols fall rör det sig om två stjärnor som växelvis passerar framför varandra. När det sker med knappt tre dygns mellanrum avtar ljusstyrkan tillfälligt under några timmar.

Dubbelhopen

Dubbelhopen i Perseus ligger mellan Perseus och Kassiopeja och kan lätt ses som en fläck för blotta ögat. I kikare och teleskop visar den sig vara två stjärnhopar, därav namnet. Dubbelhopen är ett tacksamt objekt för alla teleskop och som man gärna återkommer till.

Almaak

Almaak i Andromeda hör till himlens finaste dubbelstjärnor och är lämplig för teleskopet, oavsett storlek. Almaak har mycket likheter med Albireo i Svanen. Den ena ljusa stjärnan är klart gulaktig medan den andra svagare går i blått.