Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Vinterns stjärnhimmel

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Läs mer

Vårens stjärnhimmel

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Läs mer

Sommarens stjärnhimmel

På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Läs mer

Höstens stjärnhimmel

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Läs mer

Stjärnhimlen på våren och försommaren 2021

Vinterns stjärnbilder försvinner snabbt under vårens ljusnande kvällar. Orion går ner så fort det mörknat i april och under våren ser man bara Tvillingarna och Kusken dröja kvar i väster och nordväst. Där finns planeten Mars tillfället, men den går strax ner.
Vårstjärnbilderna har därmed intagit söderstjärnhimlen och vi har Karlavagnen i zenit. Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun och de har var sin stjärna av första magnituden. Alla kan lätt pekas ut av Karlavagnen. Vårens stjärnor syns tyvärr bara kort tid eftersom kvällarna blir för ljusa från maj. Framåt midsommar kan man inte se mer än de ljusaste stjärnorna mitt i natten. Det hindrar dock inte att man hittar Sommartriangeln som redan kommit upp högt i sydost.

Planetskivorna april-juni 2021

Merkurius och kanske Venus

Merkurius gör två bra kvällsbesök i år. En hade vi i januari och den andra får vi nu i maj. Den kommer att vara synlig ganska länge efter den borgerliga skymningen slutat. Venus är skygg i år men kan skymtas i varje fall, i maj samtidigt med Merkurius. Den når inte högt över horisonten men den är ljusstark nog.

Mars åter liten och blek

Förra årets stora opposition är ett minne blott och den bleknar alltmer. Den befinner sig bortom solen och försvinner sakta in i solljuset närmaste månaderna. Men fortfarande i april och maj kan man se Mars i väster när det mörknat i stjärnbilden Tvillingarna.

Partiell solförmörkelse

Den största händelsen 2021 kan bli den partiella solförmörkelsen som sker mitt på dagen den 10 juni. Förmörkelsen är ringformig och går över Arktis. Den därför störst i landets nordligaste del och är då maximalt 60 %. I södra Sverige får man nöja sig med en 30-45 %:ig förmörkelse. Det stående budskapet: Titta aldrig direkt på solen eller genom kikare. Det skadar ögonen!

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser