SAAF får ny ordförande

Efter 17 år vid spakarna avgår Johan Warell som ordförande för SAAF och Fredrik Silow tar över posten. Detta är tredje gången SAAF byter ordförande sedan starten 1982.
Johan Warell (t.v.) lämnar posten som SAAF:s ordförande efter 17 år vid spakarna. Foto: Christina Warell. 
Fredrik Silow (t.h.) tar över ordföranderollen fr.o.m. 2020-08-22. Foto: Fredrik Silow. 

.

Johan Warell tackar nu för sig som ordförande för Svensk AmatörAstronomisk Förening och lämnar över klubban till styrelsekollegan Fredrik Silow. Under sin 17 år långa ordförandeperiod har Johan varit en drivkraft för observationell amatörastronomi, inte minst genom sitt engagemang i Solsystemssektionen, den internationella kometdatabasen COBS och nu på senare tid som SAAF:s representant i det nystartade fjärrteleskopsprojektet. Han har även skrivit många artiklar för Telescopium och som medlem i redaktionen varit med och utvecklat Telescopiums specialnummer Fokus, där han även själv skrivit tre nummer. 

— Min ambition har hela tiden varit att SAAF ska bli mer tillgängligt och relevant för medlemmarna och få ett starkare fokus på praktisk amatörastronomi. Inledningsvis gjorde vi därför Telescopium tillgänglig på ett enkelt sätt för anslutna lokalföreningar som då fick en gedigen tidskrift i brevlådan fyra gånger om året, berättar Johan. Nu har jag varit ordförande länge, och jag känner mig nöjd. Därför ska det bli skönt att Fredrik tar över, han är inte bara en gammal vän utan har varit engagerad i styrelsen i nästan 15 år nu så jag vet att det kommer bli toppen. 

Även om Johan lämnar ifrån sig ordförandeklubban innebär det inte att hans engagemang i föreningen minskar — tvärt om! Johan, som nu blir styrelsens vice ordförande, kommer bland annat fortsätta utvecklingen av fjärrteleskopet och hemsidan, för att inte tala engagemanget inom sektionerna. 

Fredrik Silow, bördig från Karlstad, som via Borås hamnat i Lund tillsammans med sambo och två barn, beskriver sig som en naturvetare som tagit en omväg via ingenjörsstudier för att bli reklamare. Han driver idag en egen reklambyrå och arbetar främst som copywriter och varumärkesstrateg. Fredrik har varit intresserad av astronomi sedan han såg planeterna på baksidan av ett cornflakespaket i 12-årsåldern. Men det var först när han blev granne med Johan Warell i slutet av 80-talet som intresset tog fart. Sedan början av 2000-talet har Fredrik varit engagerad inom SAAF och läsare av Telescopium känner honom som personen bakom Telescopiums utseende, från grafik till layout. Fredrik ligger även bakom SAAF:s logotyp samt hemsidans design. Förutom som redaktionsmedlem har Fredrik även figurerat som styrelseledamot och sekreterare och har sedan 2018 även varit föreningens vice ordförande. Så när nu ordförandeklubban greppas av den fjärde personen i SAAF:s historia hamnar den i vana händer. 

— Jag känner mig taggad, inspirerad men också ödmjuk inför uppdraget. Tiden får utvisa hur jag tar mig an det hela. Men framförallt handlar det om att fortsätta driva och sporra vårt rikstäckande grupparbete som snart hållit på i hela 40 år. Jag har alltid varit imponerad över de otroligt kompetenta och intressanta amatörastronomer vi samlar under vårt tak. Det första jag kommer göra är faktiskt att personligen ringa runt och prata med så många av dem jag kan. Om just vad, vill jag inte avslöja, men det sociala i en förening är centralt, säger Fredrik.

.