Djuprymdssektionen

Inom Djuprymdssektionen studerar vi dubbelstjärnor, stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Observationstips och rapporter publiceras i Telescopium, här på sektionens webbsida, och i sektionens diskussionstrådar på Astronet. Observationer kan digitaliseras och laddas upp som text och teckningar till databasen DeepSkyLog, ett internationellt arkiv för djuprymdsobservationer.

Sektionsledare

Timo Karhula

Många av er känner säkert till mig från bland annat Astronet där jag ibland skriver om mina deep sky-bravader. Den djupa rymden har varit mig kär sedan jag började med amatörastronomi för 40 år sedan. Jag har sett en hel del objekt men de tar ju i princip aldrig slut. Man kan ta an sig hur stora projekt som helst som det tar en livstid att beta av.

Ambitionsnivån på innehållet och aktiviteterna i sektionen får ni medlemmar själva bestämma. Jag tänkte här på webbsidan skriva om observationstips, både vad gäller objekt och observationsteknik.

Maila till timo_karhula [at] hotmail.com.

Välkommen att bidra till sektionen!

Månadens objekt

En idé för sektionsverksamhetenär att välja ut ett gemensamt djuprymdsobjekt var eller varannan månad som vi observerar och jag sammanställer era observationer här. Det kan gälla objekt synliga för blotta ögat till utmaningar för stora teleskop. Jag föredrar visuella observationer, beskrivningar och/eller skannade teckningar, men ni får gärna också skicka astrofoton på objekten.

Jag rekommenderar gärna att ni bokför era observationer på DeepSkyLog om ni föredrar det.

Som premiärobjekt föreslår jag Krabbnebulosan, Messier 1, i Oxen. Denna supernovarest var upphovet till Messier-katalogen trots att Charles Messier inte var upptäckaren av nebulosan. Dock är objektet mycket kometlikt i ett teleskop så det är inte så konstigt att Messier initialt trodde han fångat en ny komet. Har ni sett M1 med kikare, sett “S-formen” hos nebulosan eller rentav pulsaren i centrum?

Resurser

Det finns mängder av resurser för djuprymdsobservatören på nätet och i form av tidskrifter och böcker. Inom SAAF har vi publicerat tre nummer av Fokus med särskilt intresse för djuprymdsobervatören. Du kan köpa alla Fokusguider på Telescopiumsidan.

Observationsblankett

Ladda gärna hem SAAF:s observationsblankett för djuprymdsobservationer och den tillhörande beskrivningen. Blanketten publicerades ursprungligen i Fokus nr 1.

Deep Sky Log

Observationer rapporteras till databasen Deep Sky Log, ett internationellt arkiv för djuprymdsobservationer. Här kan både text- och bildobservationer arkiveras. Sektionens svenska portal nås via deepskylog.se.

Deep Sky Log

Observationshandledningar

Den astronomiska handledningen Fokus nr 1 med titeln Att observera genom att teckna (författare Johan Kärnfelt) innehåller mängder av tips om att teckna djuprymdsobjekt vid teleskopet.

Fokus nr 4, Att observera djuprymden, är skriven av Timo Karhula och är en gedigen guide för djuprymdsobservatören.

Fokus nr 9, Att observera Messierobjekten, är skriven av Torbjörn Holmqvist. Om du är nybörjare är detta en utmärkt guide för att bekanta dig med vackraste djuprymdsobjekten.

Sektionshistorik

Under perioden 1990-2010 leddes sektionen av Jan Sandström, då under namnet Deep Sky-sektionen. Sektionen publicerade 4-6 tryckta nyhetsbrev årligen om mellan 4-10 sidor. Här presenterades observatörernas egna observationer av galaxer, nebulosor, stjärnhopar, svåra eller lätta objekt, teckningar eller anteckningar. Dessutom publicerades utdrag ur kataloger, atlaser och dylikt som var svåra för den enskilde observatören att skaffa.

Mellan åren 2014 och 2018 leddes sektionen av Mikael Anderlund som inledde ett samarbete med databsen DeepSkyLog, där svenska djuprymdsobservationer numera arkiveras.

Från 2019 är Timo Karhula ny sektionsledare.