Margareta Westlundpriset

För att hedra minnet av en av landets mesta aktiva observatörer (se Telescopium nr 3, 2003) har SAAF inrättat ett specialpris är kronan på verket för den verkligt observationsintresserade amatören: Margareta Westlundpriset.
Priset tilldelas när så påkallas “till en svensk amatörastronom för betydande bidrag till astronomin baserat på egna observationer med egen utrustning”.
Exempel på betydande bidrag till den observationella astronomin kan vara en upptäckt eller ett unikt observationsprojekt som baseras på egna observationer.

Margareta Westlund

Margareta Westlund var en amatörastronom i ordets rätta bemärkelse. Hon var en mycket engagerad och tongivande medlem i SAAF, en utmärkt observatör såväl som skribent och popularisator. Hon delade frikostigt med sig av sina kunskaper genom att bland annat leda Variabelsektionens verksamhet under många år. En av hennes passioner var totala solförmörkelser, och många kände henne från dessa resor. Till slut fick hon också uppleva en total solförmörkelse i miniatyr med en positiv observation av en asteroidockultation (111 Ate år 2000), något som lyckades vid 20:e försöket.

Margareta Westlund med sitt teleskop, 1960-talet.

Timo Karhula med diplomet för Margareta Westlundpriset 2018.

Pristagare 2018: Timo Karhula

Svensk AmatörAstronomisk Förening delar den 8 september 2018 ut Margareta Westlundpriset till Timo Karhula, Virsbo. Prisutdelningen sker under stjärnträffen ”Träff under stjärnorna” på Bifrostobservatoriet i Mariestad.

Timo Karhula får utmärkelsen “för sina väldokumenterade visuella observationer av djuprymdsobjekt och kometer, särskilt upptäckterna av stjärnhoparna i Karhulalistan och ‘Magellans spöke'”.

Thomas Karlsson tar emot priset på VSP 2013.

Pristagare 2013: Thomas Karlsson

2013 uppmärksammades ännu en variabelobservatör för insatser inom den observationella astronomin. På Värmland Star party i Lysvik den 9 mars fick Thomas Karlsson, Varberg, priset “för fotometriska observationer av epsilon Aurigae under förmörkelsen 2009-2011, för utvecklingen av den svenska variabeldatabasen SVO och för analyser av Miravariablers periodicitet“.

Studien av förmörkelsevariabeln epsilon Aurigae utgör en internationellt enastående prestation och funktionaliteten i SVO är i många avseenden bättre än motsvarigheten i den internationella organisationen AAVSO.

Gregor Duszanowicz vid sitt teleskop 2007.

 

Pristagare 2007: Gregor Duszanowicz

Redan 2007 delades priset ut igen. Det gick då till Gregor Duszanowicz “för upptäckten av supernovan SN2006iv i galaxen UGC 6774 i stjärnbilden Stora björnen”. Observationerna utfördes den 22 september 2006 med en 32 cm reflektor och en CCD-kamera vid observatoriet i Åkersberga. Sedan dess har Gregor upptäckt ett stort antal ytterligare supernovor.

Hans-Göran Lindberg studerar solen.

 

Pristagare 2006: Hans-Göran Lindberg

Priset delades ut för första gången 2006 till Hans-Göran Lindberg. Han fick priset “för upptäckten av dvärgnovan 1955+22C VAR VUL 05 i stjärnbilden Räven“. Observationerna utfördes den 18 augusti 2005 med en 25 cm reflektor och en CCD-kamera vid observatoriet i Kärrbo, Skultuna. Denna dvärgnova uppträdde precis i närheten av den välkända Hantelnebulosa, M27.