SAAF:s himmelskalender beskriver ett urval av det som händer på himlen under året. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under aktuellt kvartal. Längst ner på sidan hittar du mer generell information för olika årstider.

Stjärnhimlen sensommaren och hösten 2023

På grund av ljusa sommarnätter kommer sommarstjärnbilderna till rätt först från augusti. Då hittar vi den s k Sommartriangeln högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller. Den består av sommarstjärnbildernas tre ljusaste stjärnor, huvudstjärnorna i Svanen, Örnen och Lyran. Svanen är lätt att känna igen på sin korsform. Här löper Vintergatan förbi med sitt detaljrika och ljusa band via Örnen och vidare ner mot horisonten i Skyttens stjärnbild.

Höststjärnbilderna väntar i öster. Central där är Kvadraten i Pegasus. Den kommer senare under natten ersätta Sommartriangeln i söder. Många planeter befinner sig på den delen av himlen. I sydost, på väg upp, hittar vi Saturnus och nära den Neptunus. I nordost stiger Jupiter upp med Uranus i följe.

Planetskivorna juli-september 2023

Bilderna visar planeternas utseenden vid några utvalda tillfällen när de är som bäst.

Morgontidig Merkurius och Venus i höst

Briljanta Venus har försvunnit från kvällshimlen men den kommer tillbaka som morgonstjärna i slutet av augusti och blir mycket dominerande i september (magnitud -4,5). I september visar sig samtidigt Merkurius (som ljusast magnitud -1). Det blir en fin kombination i öster i slutet av september, om man uppe så tidigt vill säga. Det handlar om 6-tiden på morgonen. Bilden visar när solen befinner sig 6 grader under horisonten, dvs vid den borgerliga gryningens början.

Jupiter på gång

Gasjätteplaneten Jupiter (magnitud -2,5) har varit skymd bakom solen i vår men kommer gå upp i nordost strax efter att det mörknat från augusti. Jupiter kommer hyggligt högt upp i öster i exempelvis vid midnatt i augusti när det är dags för meteorsvärmen Perseiderna. Bilden visar österhimlen natten till den 13 augusti. Har man tur så kan man få se en ljus bolid. Inte långt ifrån Jupiter ligger Uranus. Vet man exakt var man ska titta så kan man uppfatta den för blotta ögat (magnitud 5,7), förutsatt en inte alltför ljusförorenad himmel.

Jupiters femte måne

På sin väg över himlen händer det att Jupiter kommer i närheten av någon ljusare stjärna. Den 21 augusti passerar Jupiter mycket nära stjärnan sigma i Väduren. Stjärnans ljusstyrka, magnitud 5,5, är i paritet med de galileiska månarnas så det kommer att se ut som om det var fem månar enligt bild.

Saturnus i opposition

Planeten Saturnus (magnitud 0,4) befinner sig i Vattumannens stjärnbild och är synlig någonstans i söder under den här perioden. Saturnus intar opposition den 27 augusti, dvs befinner sig då på motsatta sidan av himlen från solen sett. Med andra ord natten till den 27 augusti står den i söder vid midnatt lokal tid ( kl 1 sommartid).
En bit från Saturnus, i Fiskarna, kan man hitta Neptunus. För den behövs minst kikare och en bra karta till hjälp då den har magnitud 7,8.

Meteorsvärmen Perseiderna

Den mest kända meteorsvärmen är Perseiderna. Dess meteorer ser ut att komma från stjärnbilden Perseus och kan ses under hela augusti men som flest är de nätterna kring 12 och 13 augusti. I år kan man slippa en ljusstark måne. En tunn månskära går upp i nordost under natten och kommer inte att störa meteorräknandet så mycket. Om det vill sig kan Perseiderna ge upp till ett 100-tal meteorer per timme. Men det har varit klent på senare år.

Stjärnhimlen generellt under året

Nedan hittar du mer generell information om stjärnhimlens variation för varje kvartal. Se stjärnkarta och läs mer under varje kvartal.

Vinter

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Vår

Vårens stjärnbildstrio är Lejonet, Björnvaktaren och Jungfrun. Rakt upp på himlen i zenit ses den välkända Karlavagnen.

Sommar


På grund av den ljusa sommarhimlen kommarstjärnbilderna till sin rätt först från augusti. Då hittar vi Sommartriangeln och Vintergatan högt upp mot zenit i söder så snart mörkret faller.

Höst

Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Anders Wettergren
Styrelseledamot
Redaktör för Himmelskalendern på webben
Illustratör och redaktör Redaktör för SAAF:s Astronomiska Årskalender
Carl Bergstens gata 17, 603 78 Norrköping

anders.wettergren[a]saaf.se