Himmelskalendern

I SAAF:s himmelskalender beskriver vi ett urval av allt som händer på himlen. Här får du observationstips till de mest sevärda händelserna under varje kvartal.

Redaktör

Redaktör och illustratör för himmelskalendern är Anders Wettergren.

Stjärnhimlen under hösten och tidig vinter 2019

Under hösten och tidiga vintern dröjer fortfarande Sommartriangeln kvar i sydväst så snart det mörknat, men sedan går den ner under kvällens lopp. Samtidigt närmar sig höstens stjärnbilder sin högsta position i söder. Central för höstens stjärnbilder är ”Kvadraten i Pegasus” och med den som utgångspunkt kan man alltid hitta till stjärnbilderna runt omkring: Andromeda, Fiskarna, och Vattumannen med flera. Bland höststjärnbilderna hittas planeterna Uranus och Neptunus. Rakt ovanför i zenit syns Kassiopejas sick-sackrad. Men vi kan även se vinterstjärnbilderna gå upp vid östra horisonten. Orion går upp allt tidigare på kvällen sent under hösten och mot slutet av året går den upp redan tidigt på kvällen för att kulminera lagom till midnatt.

Planetskivorna oktober-december 2019

Merkurius på morgonen

Vill man se Merkurius under hösten så måste man göra det på morgonen. I år passar man på i månadsskiftet november-december och tittar lågt i sydost när det börjar ljusna, lämpligen från kl 7 (se bild). I teleskop kan man se att Merkurius inte ser rund ut. Den visar en fas som är omkring halv och växande. Den kom från ett läge då den passerade mellan oss och solen. Den 11 november passerade den till och med framför solskivan, det som kallas en Merkuriuspassage. Så denna höst har man chansen att se Merkurius på två sätt.

En halv Merkuriuspassage

Den innersta planeten Merkurius passerar då och då framför solskivan från oss sett. En sådan passage kan vi ta del av på eftermiddagen den 11 november. Vi hade en för oss perfekt passage i maj 2016, men den här gången är det inga bra förutsättningar. Vi får bara se början på den eftersom solen går ner under tiden. Vädermässigt blir det inte bättre av att det sker i november. Merkurius är bara en liten prick som vandrar över solskivan och det kräver lite förstoring. Antingen tittar man med kikare eller teleskop försett med ett solfilter eller också kan man försöka med hjälp av en kikare projicera solskivan på en vit yta.
Merkuriuspassager sker ett tiotal gånger per århundrade och de kommer ojämnt. Missar vi allt nu i november så blir nästa chans först i november 2032! Den blir också halv, fast då ser vi slutet av passagen. Det upprepas 2039. Vi ska kanske satsa på 2049…

Saturnus och Venus i möte

Saturnus blir allt svårare att få se på kvällen, men innan den försvinner in bakom solen, från oss sett, hinner Venus upp på kvällshimlen. Då är vi framme i december. Venus passerar strax söder om Saturnus den 10 december. Venus är lätt att hitta men Saturnus, knappt 2 grader ovanför, är en större utmaning eftersom den bara har magnitud +0,7. Blotta ögat räcker inte.

Månen ockulterar…

Månen ockulterar två skapligt ljusa stjärnor 2019 och båda ockultationer sker nu under hösten. Natten till 19 oktober passerar månen framför zeta Tauri (magnitud 3,0), Oxens ena hornspets. Månen är förstås mycket ljus och ska man kunna se något så får man vänta tills stjärnan kommer fram på månens skuggsida. Men blotta ögat duger inte. Natten till 16 november sker en nästan likadan ockultation, då av stjärnan My Geminorum (magnitud 2,9), en av stjärnorna i Tvillingarnas fötter. Chansen att se något i det ljusa månskenet är när stjärnan kommer fram på skuggsidan.

Kometen C/2017 T2 (PanSTARRS)

En komet som ljusnar alltmer under hösten är C/2017 T2 och det kommer att ligga bra till att observera. När detta skrivs har den magnitud omkring 11 men den ljusnar under perioden på sin väg upp genom Kusken och Perseus. Prognosen är att den vid årets slut kan vara av magnitud 9. T2 är som närmast jorden i årsskiftet men kometen fortsätter att ljusna efter det. Ljusast blir den nog i vår. En komet för nästa år alltså.

Fler händelser på himlen

Läs om fler händelser och få mer detaljerad information på André Frankes webbsida!

Fler händelser